Da Vinci College helpt jonge moeders in samenwering met SDK kinderopvang

DORDRECHT – Het Da Vinci College breidt haar project Jonge Moeders uit met bemiddeling voor kinderopvang. Projectleider Rieme de Jager: “Op dit moment hebben we 94 studenten die moeder zijn of binnenkort moeder worden. In het verleden merkte ik als zorgcoördinator dat het grootste deel van de studenten die zwanger raakten tijdens hun studie, deze studie voortijdig afbraken. Sinds we het project twee jaar geleden begonnen, is dat aantal voortijdige schoolverlater (vsv’ers) in deze groep afgenomen tot de helft.”

Vanaf maandag is er een nieuw onderdeel bij het project: kinderopvang. Rieme: “Het liefst hadden we een kinderdagverblijf op het Leerpark geopend, maar door samenwerking met SDK Kinderopvang hebben we een locatie heel dicht in de buurt aan de Krommedijk. Handig voor studentes die borstvoeding geven. Daarnaast heeft SDK nog eens vijftien dagverblijven en buitenschoolse opvanglocaties in Dordrecht. Zo zal er altijd wel een locatie in de woonomgeving van de student te vinden zijn.” Volgende week donderdag tekenen de voorzitter van het college van bestuur van het Da Vinci College en de directeur van SDK Kinderopvang de samenwerking.

Financiële en pedagogische hulp
“Samen met mijn collega Naomi Carty begeleiden we de studenten die moeder zijn of worden bij het vinden van de juiste kinderopvangplek. We helpen bij de inschrijving bij SDK en gaan met hen mee bij het eerste bezoek. Het SDK heeft een speciale contactpersoon voor de studenten aangesteld. Zij zorgen ervoor dat de opvang aangepast wordt aan het studierooster en de persoonlijke wensen van de moeder. Ook helpt het SDK bij het aanvragen van de kinderopvangtoeslag en geeft de organisatie pedagogische ondersteuning. Er zal nauw contact zijn tussen ons als school en de kinderopvang; zeker als er sprake is van moeilijkheden.”

Succesvol
“Een opleiding volgen en zwanger zijn of een kind opvoeden is een knappe prestatie. Studenten die moeder zijn of worden zijn vaak vol goede moed aan hun studie begonnen, maar lopen tegen veel problemen aan om het succesvol af te ronden. Denk bijvoorbeeld aan stages en het maken van huiswerk thuis. Jongeren tot 23 jaar hebben een kwalificatieplicht en dienen dus een opleiding te volgen als ze nog geen diploma hebben behaald. We hopen dat we dit jaar het aantal voortijdige schoolverlaters onder de moeders terug weten te brengen naar 30 procent en het jaar erop naar 20. We werken samen met de sociale wijkteams en Careyn voor Jeugdgezondheid. De gemeente heeft ons twee jaar geleden, toen het Da Vinci College met dit project begon, subsidie gegeven. Dat was voor twee jaar. We zijn met een nieuwe aanvraag bezig.”

Studenten helpen studenten
“Sommige van de studenten die moeder zijn of worden zien we wekelijks. Anderen maandelijks en weer anderen redden het behoorlijk goed zelf. Zeker zij die samenwonend zijn hebben vaak minder hulp nodig. Het zijn vooral de alleenstaande moeders die steun nodig hebben. Op dit moment zijn er vier jonge mannelijke studenten die vader worden of zijn. Ook zij hebben over het algemeen minder begeleiding nodig. Behalve persoonlijke begeleiding organiseren we speciale bijeenkomsten voor deze groep. Zo hadden we vorige week een kookworkshop (foto). Vooral leuk was dat hierbij leerlingen van onze koksopleiding de jonge moeders leerden koken. Studenten van de afdeling pedagogiek waren aanwezig om de kinderen te vermaken en te helpen bij het eten geven. Zo leren de studenten van elkaar.”

Bron: https://dordtcentraal.nl/actueel/da-vinci-college-helpt-jonge-moeders/

Deel dit bericht
Deel dit bericht
Deel dit bericht