SDK Talks 2023 met Tischa Neve

Maandagavond 2 oktober vulde Kunstmin Dordrecht zich weer voor een gezellige avond SDK Talks! Ouders, medewerkers van SDK kinderopvang, professionals uit het werkveld en andere geïnteresseerden waren te gast. Tischa Neve, kinderpsycholoog, opvoedkundige en auteur, gaf dit keer een bijzondere lezing over de emoties van het kind.

De avond werd geopend door een directielid van SDK kinderopvang, Suzanne Plaisier. Zij nam het publiek volledig mee door te vragen in welke rol ze in Kunstmin zaten. Ouder, professional of soms in beide rollen? Met ruim 240 toeschouwers was de zaal van Kunstmin heel goed gevuld!

‘Kinderen die overprikkeld zijn of waarbij emoties op verschillende manieren worden onderdrukt, uiten zich op de minst liefdevolle manier’, aldus Tischa.

Ze gaf als voorbeeld dat emoties van kinderen, en ook volwassenen, werken als een strandbal die wordt ondergedompeld in het water. Je kunt iets tijdelijk onderdrukken, maar op den duur moet dit zich toch ontladen. Juist in deze momenten heeft een kind extra verbinding en contact nodig, om de emoties te kunnen reguleren.

Tischa vertelde dat het haar missie is om kinderen een gezonde relatie met emoties mee te geven. Ook legde ze uit, dat gedrag nooit zomaar is en dat daar altijd wat achter zit. ‘Hoe wij op emoties van het kind reageren, bepaalt hoe de situatie gaat verlopen. Als je jezelf herpakt, geef je een kind de mooiste boodschap.’

De avond was een mooie mix van de persoonlijke en professionele ervaringen van Tischa, met een humoristisch sausje. Dit zorgde voor herkenbare gevoelens en situaties voor ouders, opvoeders en professionals en dit alles maakte de avond leerzaam en gezellig.

Deel dit bericht
Deel dit bericht
Deel dit bericht