SDK bleef investeren tijdens crisis

DORDRECHT – 37 jubilerende Dordtse bedrijven worden vanavond gehuldigd op het stadhuis. Weinige daarvan beleefden een crisis als SDK Kinderopvang, dat 25 jaar of zelfs 50 jaar bestaat.

De kinderopvang groeit weer. Ook SDK Kinderopvang uit Dordrecht is in zijn jubileumjaar volop bezig met nieuwe projecten en concepten. Maar dat was hij ook tijdens de crisis. Die kwam rond 2011 dubbelhard aan in de sector. Het kabinet zette fors het mes in de kindertoeslagen voor ouders, waardoor de kinderopvang te duur werd en ze hun kinderen van de buitenschoolse opvang, peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf haalden. Dat gebeurde ook omdat veel mensen werkloos werden. De omzet, het aantal uren en kinderen daalden in Dordrecht in twee jaar tijd met 40 procent. Daarmee was de stad de grootste daler van Nederland. ,,Vooral mensen met lage inkomens werden hard getroffen’’, herinneren directeuren Jeroen en Ronald Nusteling zich.

Veel kinderopvangorganisaties gingen failliet
Terwijl overal om hen heen kinderopvangorganisaties failliet gingen, personeel ontsloegen, locaties sloten of moesten bezuinigen, investeerde SDK Kinderopvang juist in zijn gebouwen, natuurtuinen en zijn personeel. Lokalen en tuinen werden opgeknapt en medewerkers gingen op cursus. ,,We hebben anticyclisch geïnvesteerd’’, legt Ronald uit. ,,Wij leden in die jaren ook verliezen, maar die konden we opvangen omdat we een financieel gezond bedrijf zijn.’’ Jeroen: ,,Andere organisaties verlaagden hun tarief of het aantal uren dat ouders afnamen. Maar dan komen er nog minder kinderen en kom je in een negatieve spiraal terecht. Ook zijn we niet in het personeel gaan snijden. We wilden geen andere leidsters voor de groepen en wisten dat we hen later weer keihard nodig zouden hebben.’’ In die tijd kwam hun opleiding als fiscaal jurist (Jeroen) en bedrijfseconoom (Ronald) goed van pas. Met die achtergrond hadden ze ook niet verwacht dat ze de organisatie zouden overnemen die hun vader samen met zijn vrouw was begonnen. Dat was kinderdagverblijf Beregoed in Sterrenburg in 1987, inmiddels gevestigd op zijn derde locatie aan de Noorderkroonstraat. Die fuseerde in 1993 met Rozemarijn in Crabbehof en Sam Sam in Land van Valk tot SDK. Later kwamen ook de peuterspeelzalen van de DWO erbij. Drie jaar geleden fuseerde de club met De Kleine Burgt. ,,Die bestaat al vijftig jaar, waardoor we ineens twee keer zo oud zijn geworden en een dubbel jubileum te vieren hebben’’, aldus de broers. Inmiddels telt de organisatie dertig locaties, waarvan twee in Oud-Beijerland, en driehonderd medewerkers.

De unieke kenmerken van SDK kinderopvang
Bij ouders is SDK vooral populair om zijn pedagogisch concept. Jeroen: ,,Voor de buitenschoolse opvang hebben we ons eigen concept BSO in Bloei ontwikkeld, waarmee we kinderen tussen de 4 en 12 jaar 101 ervaringen willen laten opdoen. Voor de buitenschoolse opvang bouwen we bijvoorbeeld niet meer drie klaslokalen, maar één grote ruimte, met één grote speelhoek voor Kapla of Lego. Daar kun je dan tot het plafond bouwen. In Oud-Beijerland hebben we geïnvesteerd in een glijbaan van twaalf meter hoog en een boomhut.’’ Ronald: ,,In onze natuurtuinen kunnen kinderen door het groen struinen, met veel zand en water. En we hebben reizigers in dienst voor techniek, dans en sport. De techniekreiziger gaat bijvoorbeeld met de kinderen een fiets of computer uit elkaar halen, of solderen. Dat vinden ze zo leuk.’’

Nieuwe projecten
Nieuwe projecten waar SDK bij betrokken is, zijn de verbouwing van het regiokantoor aan de Noordendijk, waar de kinderopvang naast de Regenboogschool komt te zitten, en de renovatie van de Albatros in Wielwijk. ,,Ook daar willen we zoveel mogelijk uitdagende speelruimte voor de kinderen creëren’’, aldus de twee.

BRON: https://krant.ad.nl/titles/algemeendagblad/7913
Fotografie: Rinie Boon

Deel dit bericht
Deel dit bericht
Deel dit bericht