Rondleiding
Kosten berekenen
Inschrijven
Ons kinderdagverblijf is er speciaal voor kinderen van nul tot vier jaar. Voor de oudere kinderen, in de leeftijd van 4 tot 12 jaar, is er onze buitenschoolse opvang. Op iedere groep werken vaste pedagogisch medewerkers die er alles aan doen om te zorgen dat jouw kindje zich zo snel mogelijk thuis voelt. Buiten zijn vinden wij erg belangrijk en dit doen wij daarom zo vaak als mogelijk! Dagelijks organiseren de medewerkers allerlei activiteiten, passend bij de leeftijd van de kinderen. Zo stimuleren wij hun ontwikkeling op gebieden als muziek, spel, taal, creativiteit, zelfredzaamheid, samen spelen en samen delen.
Voor de allerjongsten zijn er speciale babygroepen. Hier nemen wij alle tijd voor jouw kindje en volgen zoveel mogelijk het ritme van thuis. Op de groep krijgen baby’s letterlijk alle ruimte om te bewegen, rollen, tijgeren en te leren kruipen en lopen. Voor de allerkleinsten zijn er ook hangmatjes en een wiegjes op de groepen, als extra plekken waar kinderen tot rust kunnen komen. Met de speciale kinderstoelen kunnen ook de allerkleinsten gezellig aan tafel zitten om deel uit te maken van de groep.
Wat leren ze snel en veel van elkaar! Stap voor stap helpen we jouw kind toegroeien naar de basisschool. Bijvoorbeeld zelf een boterham smeren, schoenen aantrekken, een rits dicht doen of verven. Op de peutergroepen begeleiden wij de peuters en geven hen een steuntje in de rug tijdens allerlei handelingen, maar stimuleren daarbij de zelfstandigheid. Kinderen spelen eerst naast elkaar, maar als ze ouder worden steeds vaker met elkaar. En dan ontstaan er zomaar mooie eerste vriendschappen. Pop Puk is er de hele dag bij. Hij helpt bijvoorbeeld met opruimen, troost bij verdriet en leest boekjes mee.
Hier vind je antwoorden op de meest voorkomende vragen die over onze kinderdagverblijf gaan. We streven ernaar om je kind een liefdevolle en stimulerende omgeving te bieden en kijken ernaar uit om jou en je kind te verwelkomen op één van onze locaties.
Staat je vraag er niet tussen of wil je verduidelijking van een vraag? Dan kun je terecht bij [email protected]. Daar helpt één van de medewerkers van SDK kinderopvang jou graag verder.
Alle kinderdagverblijven van SDK kinderopvang zijn geopend van 7:00-18:00 uur.
Wennen op een babygroep
Voordat je baby naar het kinderdagverblijf komt, vindt er een aantal wenmomenten plaats. Het eerste wenmoment is tijdens het intakegesprek. Wanneer je in gesprek gaat met de pedagogisch medewerker, kan je baby alvast wennen en enige indrukken opdoen. Samen bespreek je het ritme van je kind en maken zowel jij als je baby kennis met de groep en met de pedagogisch medewerker. Na het gesprek kan je baby nog ongeveer 2 uur blijven en ga jij even weg. Eventuele volgende wenmomenten plan je samen met de pedagogisch medewerker in.
Wennen op een peutergroep
Voordat je peuter naar het kinderdagverblijf komt, vindt er een aantal wenmomenten plaats. Het eerste wenmoment voor je peuter is tijdens het intakegesprek. Tijdens dit gesprek kan je peuter alvast wennen aan de groep en aan de pedagogisch medewerker. Na het gesprek – en nadat jij als ouder even weggaat – blijft je peuter nog 2 uur spelen. Eventuele volgende wenmomenten plan je samen met de pedagogisch medewerker in.
Dagritme op de babygroep
Tijdens het intakegesprek bespreek je het dagritme van je baby met de pedagogisch medewerker; op de babygroep kan het dagritme namelijk verschillen per kind. Wij houden zoveel mogelijk rekening met het ritme van de baby en het ritme wat jij thuis aanhoudt, om de kinderen rust en regelmaat te bieden. Naarmate de baby ouder wordt, gaan we meer het ritme van de opvang aanhouden.
Dagritme op de peutergroep
Op de peutergroepen geldt een ‘vast’ ritme. Voor kinderen die hier nog behoefte aan hebben, is er ruimte voor een middagslaapje of een rustmoment.
Het ritme op de peutergroep ziet er op een gemiddelde dag als volgt uit:
07.00 uur – 09.00 uur Brengen van de kinderen
09.00 uur – 09.30 uur Koekje/soepstengel/fruit/maiswafel eten + thee/water drinken
09.30 uur – 11.30 uur Vrij spelen of buitenspelen
11.30 uur – 12.00 uur Boterham eten
12.30 uur – 14.30 uur Eventueel middagslaapje peuters
15.15 uur – 15.30 uur Fruit of groente eten + thee/water drinken
16.30 uur – 17.00 uur Vrij spelen of buitenspelen
17.00 uur – 18.00 uur Spelen tot de ouders komen
Het brengen en halen van je kind zijn belangrijke momenten van de dag. Het is fijn om hier even de tijd voor te nemen. Op deze momenten kun je informatie doorgeven over je kind en vragen stellen aan de pedagogisch medewerker. Aan het eind van de dag zal de pedagogisch medewerker vertellen hoe de dag is verlopen voor jouw kind.
Tips voor het afscheid nemen:
Het is belangrijk dat je als ouder tegen je kind zegt wanneer je weggaat; dus dat je dat niet stiekem doet. Hoe jong ze ook zijn en hoe moeilijk dit moment ook kan zijn, door duidelijk afscheid te nemen kan een kind leren dat zijn papa of mama weggaat en ook weer terugkomt. Ook is het belangrijk om het afscheid niet te rekken, hierdoor wordt het afscheid onduidelijk en moeilijker voor een kind.
Het kinderdagverblijf zorgt voor luiers, flesvoeding, wat fruit en groente, crackers, koekjes en natuurlijk boterhammen en drinken. Wat handig is om zelf mee te nemen, is een extra setje kleding, eventueel een slaapzak en een flesje om te voeden. Ook knuffels en kroelen zijn welkom! Zeker tijdens de wenperiode wordt geadviseerd deze mee te geven aan je baby of kind. Spenen mag je ook zelf meenemen. Bij de peuters mogen de spenen alleen in bed. Aan de speen mag, in verband met de veiligheid, geen koordje zitten. (Als ouder zorg je zelf voor het uitkoken van de spenen en de flessen. Deze spullen worden bewaard in de mandjes van de kinderen op de groep).
Borstvoeding
Het staat moeders vrij om hun kind borstvoeding te komen geven op de groep. Je kunt dit bespreken met de pedagogisch medewerker van de groep. Ook kun je afgekolfde moedermelk meegeven. Het is belangrijk om hygiënisch om te gaan met moedermelk bij het bewaren, opwarmen en ontdooien. Daarom volgen wij m.b.t. de omgang met moedermelk, het advies van het voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl).
Allergie/dieet
Heeft je kind een allergie of een bepaald dieet, dan kun je dit doorgeven tijdens het intakegesprek. De pedagogisch medewerkers zullen hier dan rekening mee houden.
Via onze OuderApp blijf je op de hoogte van ontwikkelingen rondom de opvang van je kind. Eten, drinken of slapen: alles kun je hierin terugvinden. Een soort digitaal opvangschrift. Ook nieuwsbrieven, belangrijke mededelingen, facturen en foto’s worden via deze app gedeeld.
VE staat voor Voorschoolse Educatie en is voor kinderen tot 4 jaar. Het doel van voorschoolse educatie is het spelenderwijs voorkomen, vroegtijdig opsporen en aanpakken van taal- en onderwijsachterstanden. Voorschoolse educatie is geen scholing maar staat voor spelenderwijs leren.
Op alle locaties werken wij bij SDK kinderopvang met de methode Uk & Puk. Bij Uk & Puk zijn tien thema’s ontwikkeld die aansluiten bij de belevingswereld van baby’s, dreumesen en peuters. Bij elk thema zijn activiteiten uitgewerkt voor drie leeftijdsgroepen. Deze activiteiten kunnen makkelijk ingepast worden in de dagelijkse gang van zaken. Uk & Puk is officieel erkend door het Nederlands Jeugd Instituut.
Heb je vragen over het VE programma, dan kun je terecht bij de pedagogisch medewerkers.
Als je kind doorstroomt naar een andere groep binnen SDK kinderopvang, vindt er een warme overdracht van gegevens en informatie plaats van jou als ouder naar de nieuwe groep. Voordat je kind gaat wennen op de nieuwe groep, komen eerst een pedagogisch medewerker van de oude groep en één van de nieuwe groep samen voor een overdracht.
Wanneer de twee groepen niet in hetzelfde gebouw zitten, kan de overdracht ook telefonisch plaatsvinden. Tijdens deze overdracht worden de kindgegevens, de ontwikkeling en eventuele bijzonderheden van je kind besproken. Ook wordt het kindvolgsysteem overgedragen. Daarna wordt er samen met jou een wenschema opgesteld, waarbij rekening gehouden wordt met de behoeften van je kind.
In de gemeente Dordrecht is afgesproken dat voor alle kinderen die naar de basisschool gaan een overdrachtsdocument ingevuld wordt. Zo kan de school een beter en vollediger beeld krijgen van de nieuwe kleuters. Mocht het nodig zijn, dan vindt er een fysiek overdrachtsmoment plaats na toestemming van ouders.
Snel naar
Contact
Kantoorteam SDK kinderopvang
Noorderkroonstraat 164
3318 VT Dordrecht
Openingstijden kantoor
Ma t/m Vrij 8:30 – 17:00
KVK: 41121846
NL80 RABO 034 459 4122